Çukurova Bölgesinin Yiyecek ve İçecek Kültürü
SÜRDÜRÜLEBİLİR TURİZM KAPSAMINDA
ÇUKUROVA BÖLGESİNİN YİYECEK ve İÇECEK KÜLTÜRÜ
Bu eser, 25 Eylül 2015 tarihli Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun sürdürülebilirlik konusunda küresel bir gündemin kabul edilmesine ilişkin, "Dünyamızı Dönüştürmek: Sürdürülebilir Kalkınma için 2030 Gündemi” olarak isimlendirilen kararı doğrultusunda, Çukurova Bölgesinin yiyecek ve içecek kültürünün sürdürülebilirliği açısından yapılan çalışmaların turizm sektöründeki önemini açıklamayı hedeflemiştir. Turizm sektöründe yiyecek- içecek önemli bir arz unsuru olarak, işletmelerin verimliliğinde etkilidir. Menüde sunulan yiyecek ve içecekler gerek dünya mutfaklarından gerekse yöresel mutfaklardan örnekler içeren bir cazibe unsuru olmalıdır. Bu açıdan farklılık yaratabilen işletmeler verimli olup, aynı zamanda topluma hizmet sunarak yaşamlarını devam ettirebilirler. Emek yoğun özelliğe sahip yiyecek- içecek işletmeleri zaman zaman hizmet kalite standardı oluşturmakta zorluk çekerler, çünkü turizm sektörü en çok işgören değişimi (turnover) yaşayan sektördür. İyi bir yiyecek- içecek personeli işletmeden ayrıldığı zaman hizmet kalite standardı bozulabilir ve müşteriler bu durumdan memnun olmayarak müşteri tatminsizliği ortaya çıkar. Sürdürülebilirlik kapsamında kalite standardının sağlanabilmesi için standart reçetelerin hazırlanması önemlidir. Bu çalışmada, yiyecek- içecek kültürünün doğal olarak gelecek nesillere aktarılabilmesi amacıyla, standart reçetelerde yöresel sözcük kullanımına önem verilmiştir.
Dr. Şükran ÖKTEM
Ankara-2023